14 Şubat 2014 Cuma

Yazdan Kalma Bir Kış!!

Öngörülen Uzun vadeli hava tahminlerine göre Kış mevsimi ‘’bir bahar sabahı’ tadında geçmeye devam edecek.. 2013 sonu ve 2014  başında  kısa süreli  soğumalarla birlikte ülkemizi batıdan doğuya  hızlıca kateden orta karar  yağış dalgalarıyla karşı karşıyayız.. İzcilik çalışmalarında aldığımız eğitimlerde; Kırlangıçlar alçaktan uçuyorsa yağmur geliyor, Güneşin batarken   yüksek bulutları kızıllaştırması, yıldızların net ve belirgin gözükmesi ertesi gün havanın iyi  olacağını dalalet olduğunu öğrenmiştik.. Gelişen teknoloji ile birlikte 5 günlük tahminlerde %90 oranında bir başarı söz konusu.. Aylık ve mevsimlik uzun vadeli tahminlerde oldukça başarılı yapılabiliyor..

Son 40 yılın ve hatta  uzaması halinde son yüzyılın en kurak dönemi kapıda mı? Yazdan kalma günler diye söylemler güzel ama yaz mevsimine de sarkabilecek hidrolojik ve ekonomik sonuçları ağır olabilecek bir kuraklık yaşanma ihtimali de kuvvetleniyor.

 Kutuplarla ekvator arasında bir orta enlem ülkesi olan ülkemiz bu özel konumu ile yıl boyunca farklı basınç ve salınım sistemlerinin etkisi altına girerek etkileniyor. Tüm bu sistemler Türkiye’nin iklimini belirlerken aynı zamanda ekosistemlerden, günlük yaşantımıza kadar yaşamın her alanını şekillendiriyor. Son dönemlerde, “nerede bu yağmur, kar?”, “Ocak,Şubat ayları ortasında bu güneş de neyin nesi?” serzenişleriyle kulaklıklarını çınlattığımız hava durumlarının nedeni Atlas Okyanusu üzerine yerleşen iki basınç sisteminin yani Kuzey Atlantik Salınımı’nın (NAO) ta kendisi.


 Kuraklığın Kocaeli'ye Etkisi

   İlimizde yaşanan istikrarlı kuraklık nedeniyle Barajlar ve göl gibi suyu içilebilen doğal su kaynakları da olumsuz etkilenmiştir. Samanlı Dağlarına kar olarak düşen yağışlı gün sayısı da geçtiğimiz yıllara oranla çok düşük. Turizmi merkezi Kartepe'de bundan nasibini almış durumda..Yuvacık barajını besleyen irili ufaklı derelerde su oldukça cılız akıyor ve debileri çok düştü.

                                                       Fotoğraf: www.haberciniz.biz

 Sapanca gölünde de durum farksız . Tarihinin en büyük çekilmelerinden biri yaşanıyor. Kuraklık sebebiyle suyu iyice azalan Göl ile ilgili büyük bir tehlike ortaya çıktı. Kritik eşiğe yaklaşılmak üzere . Seviye yarım metre daha düşerse su kalitesi ciddi oranda düşecek ve göldeki ekosistem büyük bir riskle karşı karşıya kalacaktır .İlimizde Kuraklığın etkileri öncelik olarak tarımda görülerek ve yavaş yavaş diğer suya bağımlı sektörlerde yer alan sanayi kuruluşlarına yayılabilir. İlimizde sadece Sapanca Gölünde su teminini sağlayan Tüpraş vb. 16 endüstri kuruluşu bulunduğu söylenmektedir. Bitkiler için yıl içerisinde yağan toplam yağıştan çok, büyüme dönemlerinde bitki kök bölgesinde var olan su daha önemlidir. Dolayısı ile bitkilerin çıkış ve gelişme döneminde ihtiyaç duydukları suyun toprakta bulunamaması durumunda tarım sektörünü 2014 yazında ciddi sıkıntılar beklemektedir. Kuraklığın nedenlerini anlamak kolaydır, sosyo-ekonomik etkilerini tahmin etmek ise oldukça zordur..

Uzun yılardır takip ettiğim yükseklik, rakım ve bakı faktörlerine göre kuvvetli tahminler yapan bir web sitesi hava tahminlerinde oldukça başarılı bir web sitesi…

http://freemeteo.com/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder